Upptäck dålig ventilation i din bostad

Det är viktigt för hälsan med ett bra inomhusklimat. En god ventilation sörjer för en renare och friskare luft, vilket betyder att man slipper andas in dålig lukt, matos och eventuellt skadlig gas som kan avges från husets byggnadsmaterial. Frisk luft bidrar till att minska allergier på grund av fukt och mögel, dessutom mår inte ett hus bra om det inte får andas. Fukt och mögelskador kan lätt uppstå på grund av bristfällig ventilation i bostaden.

ventilation fläkt

Känn igen dålig ventilation

Bor man i ett äldre hus är där oftast lite drag här och där. Detta är bra, men nackdelen är att värme försvinner ut och då förbrukar man mer el. Nyare hus är däremot nästan helt lufttäta och då krävs det en bra och välfungerande ventilation. Tyvärr har de flesta hus dålig ventilation eftersom vi tätar alla dörrar och fönster. Den naturliga ventilationen försvinner och vi får istället problem. Tecken på dålig ventilation kan vara dålig och unken lukt, igenimmade fönster, kondens på kalla ytor, allergi, huvudvärk och hudirritationer.

Motverka dålig luft

Det finns en del saker som man själv kan göra direkt för att bättra på luften i bostaden. Man ska alltid kontrollera att ventilationen fungerar som den ska. Rengör frånluftsventilerna ofta samt byta ventilationsfilter när de är förbrukade. Likaså gäller det att byta eller rengöra köksfläktens filter, minst några gånger per år. Använd en dammsugare med bra filter och vädra huset när vädret tillåter. På lång sikt kanske man ska se över ventilationssystemet och till och med installera ett nytt. Då kan det vara bra att anlita en firma som är experter på just ventilation, t.ex. Edoff Bygg och Ventilation som är verksamma i Linköping, Åtvidaberg och Mjölby. Då får man upp luftkvaliteten nästan direkt.

Genom att vara lite uppmärksam på inomhusluften kan man undvika skador på både människor och hus innan det är för sent. Ett hus kan man alltid fixa, men har man fått en allergi så har man den resten av livet. Även om vi inte kan se de skadliga ämnena så innebär det inte att de inte finns.