Braskaminer

BraskaminAtt elda bostäder med ved är den äldsta kända uppvärmningsmetoden. Naturligtvis måste även de första människorna ha gjort upp eld med trä och växter så snart det behovet fanns, och konsten att göra upp eld var uppfunnen. Trenden står sig och även i dagens moderna samhälle finns det många som eldar med ved, och i de flesta fall med braskamin.

Samtidigt som en braskamin blir en kompletterande värmekälla ger den en sorts myskänsla motsvarande öppen spis, vilken var vanlig i äldre hus. En ny och modern braskamin finns i flera olika och varierande konstruktioner, men sammantaget så är alla dekorativa precis som vilken möbel som helst. Utformningarna gör att de kan placeras mot vilken vägg som helst men även helt fristående, och med en glaslucka där man kan se den sprakande elden.

Effektivitet efterfrågas gärna

Dagens braskaminer är dessutom mycket effektivare än de som kom för tjugo eller trettio år sedan. Vedförbrukningen visar efter tester att den minskat med cirka 20 procent i de moderna produkterna. Dessutom har utsläpp av oförbrända kolväten samt stoft minskat med i genomsnitt cirka 70 procent. Det är således inte enbart människor, utan även miljön, som mår bra av de nyare braskaminerna. För att ta braskaminen i historiskt perspektiv kan man säga att braskaminerna är en förlängning av de äldre tidernas kakelugnar.

Det susar i björken

En braskamin är vanligtvis tillverkad av stålplåt eller gjutjärn. De bäst fungerande kaminerna är klädda med täljsten som inverkar att värmen bibehålls längre tid. Björkved är det jämförelsevis mesta och bästa bränslet att använda i en braskamin. När björken bränts ut återstår askan och det är därför bra om kaminen har en asklucka som underlättar rengöringen.